Żywność ekologiczna - dlaczego warto?

W ostatnich czasach coraz więcej ludzi staje się świadomych w temacie odżywiania i dąży do eliminowania niezdrowych produktów ze swojego jadłospisu. Na półkach sklepowych pojawia się wiele produktów pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Dlaczego warto przyłączyć się do tego trendu i wykluczyć ze swojej diety żywność konwencjonalną? Dlaczego warto postawić na zdrowszą żywność ekologiczną? Dowiesz się w tym artykule!

Żywność ekologiczna – czym właściwie jest?

Żywność ekologiczna to wysokiej jakości żywność produkowana z wykorzystaniem produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w gospodarstwie ekologicznym. Takie gospodarstwo unika stosowania sztucznych nawozów, pestycydów, regulatorów wzrostu i różnych dodatków.

Produkty pochodzące z tego źródła, nie są modyfikowane genetycznie, dlatego możemy spotkać się z opisem „bez GMO”. W porównaniu z produktami otrzymanymi w konwencjonalny sposób zdecydowanie są to produkty bardziej bezpieczne, bogate w witaminy, minerały i inne cenne składniki. Poza tym nie dostarczają toksycznych substancji chemicznych czy mają dobry i naturalny smak.

Żywność ekologiczna – zwróć uwagę na oznaczenia

Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty i oznaczenia, a także informacje na etykietach. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej można znaleźć w Rozporządzeniu Rady 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej i znakowania produktów.

Na etykiecie produktu ekologicznego powinny się znaleźć takie informacje jak:

  • nazwa i numer jednostki certyfikującej, która nadzoruje producenta danego produktu;
  • nazwa i adres producenta;
  • nazwa produktu;
  • oznakowanie partii towaru;
  • etykieta „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.

Oznakowany w ten sposób produkt zawiera co najmniej 95 % składników wyprodukowanych w sposób ekologiczny. W dodatku był wytwarzany w ramach nadzorowanego procesu produkcyjnego i jest sprzedawany bezpośrednio przez producenta lub w odpowiednich, oznakowanych opakowaniach.

Dlaczego warto zdecydować się na żywność ekologiczną?

Przede wszystkim żywność ekologiczna jest zdrowsza, co zostało udowodnione w badaniach amerykanki Virginii Worthington, które jednoznacznie potwierdziły wyższość żywności ekologicznej nad produktami z gospodarstw konwencjonalnych.

Wykazano, że ekologiczne produkty zawierają ponad 25% więcej witaminy C, około 20% więcej żelaza i niecałe 30% więcej magnezu, niż konwencjonalne produkty. Oprócz tego warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych zawierają o wiele więcej antyoksydantów.

Natomiast mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw jest wolne od antybiotyków i hormonów, a produkty mleczne uzyskiwane z etycznego chowu krów zawiera prawie 70% więcej kwasów tłuszczowych omega – 3!

Prawda, że imponujące?

Reasumując jedzenie ekologiczne, jest zdecydowanie zdrowsze od żywności konwencjonalnej. Jest naturalne i po prostu smaczniejsze.

Autor

admin

test opisu bio autora, ciekawe czy można tu wstawiać linki kurcze bele

https://ideasem.pl