W ostatnich czasach coraz więcej ludzi staje się świadomych w temacie odżywiania i dąży do eliminowania niezdrowych produktów ze swojego jadłospisu. Na półkach sklepowych pojawia się wiele produktów pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Dlaczego warto przyłączyć się do tego trendu i wykluczyć ze swojej diety żywność konwencjonalną? Dlaczego warto postawić na zdrowszą żywność ekologiczną? Dowiesz się w tym artykule!
Żywność ekologiczna – czym właściwie jest?
Żywność ekologiczna to wysokiej jakości żywność produkowana z wykorzystaniem produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w gospodarstwie ekologicznym. Takie gospodarstwo unika stosowania sztucznych nawozów, pestycydów, regulatorów wzrostu i różnych dodatków.
Produkty pochodzące z tego źródła, nie są modyfikowane genetycznie, dlatego możemy spotkać się z opisem „bez GMO”. W porównaniu z produktami otrzymanymi w konwencjonalny sposób zdecydowanie są to produkty bardziej bezpieczne, bogate w witaminy, minerały i inne cenne składniki. Poza tym nie dostarczają toksycznych substancji chemicznych czy mają dobry i naturalny smak.
Żywność ekologiczna – zwróć uwagę na oznaczenia
Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty i oznaczenia, a także informacje na etykietach. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej można znaleźć w Rozporządzeniu Rady 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej i znakowania produktów.
Na etykiecie produktu ekologicznego powinny się znaleźć takie informacje jak:
- nazwa i numer jednostki certyfikującej, która nadzoruje producenta danego produktu;
- nazwa i adres producenta;
- nazwa produktu;
- oznakowanie partii towaru;
- etykieta „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.
Oznakowany w ten sposób produkt zawiera co najmniej 95 % składników wyprodukowanych w sposób ekologiczny. W dodatku był wytwarzany w ramach nadzorowanego procesu produkcyjnego i jest sprzedawany bezpośrednio przez producenta lub w odpowiednich, oznakowanych opakowaniach.
Dlaczego warto zdecydować się na żywność ekologiczną?
Przede wszystkim żywność ekologiczna jest zdrowsza, co zostało udowodnione w badaniach amerykanki Virginii Worthington, które jednoznacznie potwierdziły wyższość żywności ekologicznej nad produktami z gospodarstw konwencjonalnych.
Wykazano, że ekologiczne produkty zawierają ponad 25% więcej witaminy C, około 20% więcej żelaza i niecałe 30% więcej magnezu, niż konwencjonalne produkty. Oprócz tego warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych zawierają o wiele więcej antyoksydantów.
Natomiast mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw jest wolne od antybiotyków i hormonów, a produkty mleczne uzyskiwane z etycznego chowu krów zawiera prawie 70% więcej kwasów tłuszczowych omega – 3!
Prawda, że imponujące?
Reasumując jedzenie ekologiczne, jest zdecydowanie zdrowsze od żywności konwencjonalnej. Jest naturalne i po prostu smaczniejsze.